3CMC vs 3MMC: dit moet je weten!

3CMC vs 3MMC

3MMC staat op Lijst II van de Opiumwet en sinds oktober 2021 is 3MMC verboden. Dat wil zeggen dat de productie, handel en bezit van deze designerdrug strafbaar is. In 2012 werd 4MMC verboden en werd 3-MMC als vervanger verkocht. Sinds 3MMC verboden is, zijn heel wat andere opties op de markt gekomen waarvan de populairste zeker en vast 3CMC is. Daarnaast worden ook 2MMC, 4-FMA, 2-FMA als vervangers van 3MMC gezien. In dit artikel bespreken we het verschil tussen 3-Chloromethcathinone en 3-methylmethcathinon: 3CMC vs 3MMC.

3MMC verboden

De ‘designerdrug’ 3MMC – dat ook wel ‘poes’ genoemd wordt omdat het van de Qat plant afkomstig is – is sinds oktober 2021 officieel verboden. Cathinonen zijn chemisch geproduceerde stoffen die zijn afgeleid van cathinon; de werkzame stof in de Qat plant. Demissionair staatssecretaris Blokhuis van VWS liet eind oktober 2021 weten dat de stof is opgenomen op lijst II van de Opiumwet en dat daarmee de productie, handel en bezit ervan strafbaar zijn. 3MMC werd vóór het verbod meestal verkocht als een kristalachtig wit poeder dat oraal kan worden ingenomen, gesnoven of geïnjecteerd worden.

3MMC werking

3-MMC – of 3-methylmethcathinone, 3-MeMMC, 3-mephedrone, 3-methyl-N-methylcathinon – staat bekend om zijn stimulerende en licht bewustzijnsveranderende werking. Volgens trip reports voelen gebruikers zich bij het gebruiken van 3MMC meer alert, licht euforisch en krijg je er meer energie van. Daarnaast krijg je zin om contact te maken met anderen, heb je behoefte om meer te praten en krijg je er meer zelfvertrouwen van. Aan de effecten kan worden afgeleid dat de effecten een combinatie vormen van MDMA / XTC en cocaïne.

3MMC werking

3MMC bijwerkingen

Het gebruiken van 3MMC geeft echter niet alleen de gewenste effecten, er zijn ook heel wat bijwerkingen. Ongewenste effecten zijn volgens het Trimbos instituut – dat onderzoek doet naar mentale gezondheid en het gebruik van alcohol, tabak en drugs –  slapeloosheid, agitatie, hallucinaties, hoofdpijn, een verhoogde bloeddruk, zeer snelle hartslag en hartkloppingen, spierspanning, verminderde eetlust en een verhoogde lichaamstemperatuur. Daarnaast hebben gebruikers door de ongeremdheid en hunkering vaak de neiging om (overmatig) bij te nemen.

Wat zit er in 3MMC?

3MMC is een NPS – wat staat voor Nieuwe Psychoactieve Stof – en er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar dit product. Wat op dit moment wel geweten is, is dat 3MMC een amfetamine-achtige stof is die met betrekking tot de effecten lijkt op 4MMC. 3-MMC komt dan ook uit dezelfde groep stoffen als 4-MMC en 4-CMC, synthetische cathinonen. Cathinonen bevorderen de aanmaak van dopamine en noradrenaline in de hersenen en zorgen er ook voor dat dopamine en noradrenaline minder snel afgebroken worden.

4MMC vs 3MMC

Zoals hierboven al vermeld was 3MMC de opvolger van 4MMC dat in in 2012 verboden werd in Nederland. Mefedron of 4-MMC is net als 3MMC een amfetamine-achtige stof en werkt werkt stimulerend en licht bewustzijnsveranderend. In vergelijking met 4MMC, heeft 3MMC een minder euforisch effect. In vergelijking met 4MMC, zit bij  bij 3-MMC de methylsub op de 3e positie van de aromatische ring. Meestal is de 3e positie wat minder actief voor de sertonine receptor, en weer meer op de dopamine- en noradrenaline-receptoren. Dat heeft als gevolg dat 3MMC waarschijnlijk minder euforisch werkt maar je wel een goed gevoel van jezelf krijgt. Daarom zou 3MMC verslavender kunnen zijn.

3CMC werking

Nu beide 4MMC en 3MMC verboden zijn, wordt 3CMC als de opvolger gezien. De effecten van 3CMC lijken volgens drugsinfo.nl op de effecten van andere stoffen uit de groep synthetische cathinonen. Bij het nemen van 3CMC voel je zich volgens online rapporten euforisch, opgewekt en energiek. Andere subjectieve effecten van 3CMC zijn meer zelfvertrouwen, zich alert en scherp voelen, meer empathie, een groter uithoudingsvermogen en last but not least meer zin in seks. 3CMC lijkt uit voorlopige waarnemingen wel een milder effect te hebben in vergelijking met bijvoorbeeld 3MMC.

3CMC werking

3CMC vs 3MMC: conclusie

3MMC is sinds 2021 verboden en 3CCMC is de meest prominente opvolger van 3MMC. In veel opzichten heeft 3CMC veel gelijkaardige eigenschappen met 3MMC en de werking van beide leunt bij elkaar aan. Omdat de effecten van 3CMC milder zijn dan die van 3MMC wordt 3CMC soms het kleine broertje genoemd van 3MMC. 3CMC kwam al in 2014 op de markt maar werd tot in 2021 overschaduwd door zijn grotere broer 3-MMC, tot het product illegaal werd gemaakt. 3CMC is alleen bedoeld voor onderzoeksdoeleinden, en is nadrukkelijk niet bedoeld voor consumptie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn Punten
Deze site maakt gebruik van cookies om jou een betere ervaring te bieden. Door verder te gaan, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.